Westerbloms då och nu

Westerblom kommer till Spillersboda

Namnet Westerblom är tätt förknippat med Spillersboda. Historien börjar hösten 1840 då ett antal personer flyr över Östersjön med båt från Livland (nuvarande Estland) för att skaffa sig ett drägligare liv i Sverige. Ombord på denna båt finns Lars Westerblom med sin hustru Catharina Larsdotter samt sonen Sigfrid, som är knappt fyra år.

När lille Sigfrid blivit 30 år föds sonen Carl Fridolf. Carl Fridolf växte upp i Mutsunda med sina föräldrar och sin bror, Johan Wiktor. Fadern Sigfrid, som var en skicklig snickare, lärde upp de två sönerna och båda blev duktiga yrkesmän. Carl Fridolf började snickra redan vid 7-årsåldern, han tillverkade linjaler, pennskrin och griffeltavlor som han sedan sålde till sina kamrater. Redan i så tidig ålder visade han alltså intresse för affärer.

1885 gifter sig Carl Fridolf med Anna Lovisa Jansson, hon är också bosatt i Mutsunda men som fosterbarn i familjen Westerblom. För att få gifta sig med Lovisa måste Carl Fridolf ”gå till kungs”, han var nämligen bara 19 år, Lovisa var 7 år äldre. Med äktenskapet fick CF ett 5/8 hemman, vilket han sedan arrenderade ut och sedermera sålde. Han fick då ett kapital, som han kunde investera i en lanthandel.

Den första lanthandeln

1888 öppnar CF. sin första lanthandel i Mutsunda. Nästan samtidigt startar han en filial nere vid ångbåtsbryggan i Spillersboda. Denna lanthandel var öppen på kvällarna när ångbåten kom och det visade sig vara ett lyckokast.

Men han hade många järn i elden och han förstod sig väl på att göra affärer. Han sålde skörden från jordbruket och även skog. Han hade goda affärsförbindelser i trävarubranschen, även utomlands, vilket gav honom en hel del vinster.

Carl Fridolf var i många hänseenden en framåtsträvande ung man. På l880- talet hade telefonin slagit igenom i landets större städer. CF. blev genast intresserad. Sagt och gjort, 1890 köper han ett antal apparater från Stockholm, stora skåp som han satte upp lite varstans i traktens gårdar, Håtö, Lervik m fl. Ledningar drogs från Mutsunda-affären, där växeln låg. Batterier ordnade han själv; ”hade någon sorts syra (salmiak) på burkar”.

Tornvillan byggs

Mutsunda-affären låg emellertid alltför långt från stora landsvägen och det blev nödvändigt att flytta verksamheten. Han sålde gården i Mutsunda med 2 000 kronors avans och arrenderade tomten ovanför ångbåtsbryggan i Spillersboda. 1894 – 95 byggde han det stora gula huset. Det byggdes av solitt timmer i två våningar om sammanlagt 12 rum och 2 kök. 10 år senare tillkom det mångkantiga tornet. Här i huset öppnade han en mycket väl försedd affär med ett sortiment, som var oerhört omfattande.

Pensionatet

Vid sekelskiftet blev det mycket populärt att tillbringa någon vecka på ett skärgårdspensionat eller hotell och efterfrågan på rum ökade markant. I det stora gula huset startade Carl Fridolf även en pensionatsrörelse. CF. hade ju byggt 12 rum och 2 kök och förutom handelsboden inreddes nu ett antal rum till pensionat. Carl Fridolf drev pensionatet i egen regi tillsammans med hustrun Lovisa och dottern Signe.

En vårkväll i maj 1932, när han avslutat dagens pappersarbete, går han till postlådan för att sända iväg dagens brev, faller ihop och avlider.

Dottern Signe är nu 45 år, hennes man Halvar är skeppare och är oftast ute på resor. Sonen Olle blir mer och mer oumbärlig för Signe och han blir den som tar över affärsverksamheten, medan Signe driver pensionatet.

Pensionatet kostade på en fin badanläggning, Badholmen. En båt, ibland körd av kapten Halvar Olsson, transporterade gästerna den korta sträckan över fjärden och hämtade dem sedan på eftermiddagen.

Badholmen var ett riktigt ”äventyrsbad” med en rutschkana byggd i trä och där man åkte på ”slädar” nedför ut i vattnet. Det fanns även en synnerligen populär trampolin som flöt på en flotte i vattnet och som kunde vickas fram och tillbaka, tills den nästan välte. Det utlöste tjut av skräck och förtjusning! Att solbada på de härliga klipphällarna vid Badholmen var naturligtvis underbart för stressade storstadsmänniskor!

Signe avlider 1963. Pensionatsrörelsen har då upphört, den nya affären i det stora funkishuset är i full gång med Signes son Olle och fru Britta som omtyckta och driftiga butiksägare. Flera sommarstugeområden växer upp runt om i Spillersboda och antalet kunder sommartid är överväldigande stort. Brittas charkdisk är vida känd, där styckades de finaste köttbitar och man kunde få allt man önskade, kunderna stod tålmodigt i kö.

Olle och Britta går i pension efter 50 år och affären säljs vidare. Den gula tornvillan förblir i Westerbloms ägo via dottern Britt och hennes man Mats som inte fick några barn.

En ofta lyckosam men också dramatisk period av 100 år med Westerblom avslutas, eller sätts på paus.

Nästa epok inleds

2015 kommer den gula villan för första gången ut till försäljning och mäklaren får enligt uppgift visa huset så många gånger att det blir hans mest visade objekt någonsin. Men ingen köpare nappar på det stora huset som vid denna tid är eluppvärmt och inrett som två lägenheter. Till slut dyker Annika och Henrik Ismarker upp och gör slag i saken. De köper huset och påbörjar en omfattande renovering som börjar med installation av bergvärme och vattenburet värmesystem i hela huset. Varsamt renoveras huset sedan rum för rum i gammal stil. Under denna renovering hittar Annika och Henrik mängder av gamla tapeter som sitter i lager bakom de nuvarande tapeterna. De gillar mönstren och funderar på om man inte skulle kunna göra något roligt med dessa.

Westerbloms Spillersboda AB

Familjen Ismarker startar nu ett företag som börjar tillverka textilier med mönster baserade på de gamla tapeterna. Först ut är ett bäddset med ett mönster som döps till Signe efter CFs dotter. Därefter följer kuddfodral med mönster som döps efter Britt (Olle och Brittas dotter) och Lovisa (CFs fru). Westerbloms historia används i marknadsföringen av produkterna för att minnet av förr ska få leva vidare.

Sommarcafé

Nästa steg för ”Nya Westerbloms” blir att öppna ett sommarcafé i den gamla matsalen där det serveras grillade mackor och hembakat fikabröd. Det blir en succé och gästerna återkommer många gånger under de sommarveckor caféet är öppet. Personalen utgjordes förutom av familjen Ismarker, av ungdomar från byn.

Butik i stan

Efter succén med sommarcaféet så öppnade Westerbloms under oktober 2020 en butik i Norrtälje tillsammans med Anneli från Anneko Design. Butiken heter Tullportsgatan 1 – Roslagens skafferi & design och ligger så klart på just Tullportsgatan 1, vid Stora torget i Norrtälje. Butiken fokuserar på presentartiklar och inredning med lokal anknytning.

Något sommarcafé blev det tyvärr inte sommaren 2021 på grund av att Westerbloms granne, Spillersboda lanthandel, överklagade bygglovet som Westerbloms hade för den serveringsvagn som användes. Kommunen gick på Westerbloms linje medan Länsstyrelsen tyvärr gick på lanthandelns linje. Tråkigt att grannar inte kan hjälpas åt.

Under våren 2021 är den gula tornvillan på nytt ute till försäljning och familjen Ismarker lämnar Spillersboda under sommaren.


Den här texten är till stor del baserad på AnneMarie Hagströms släktkrönika över Westerbloms från 2012. Läs gärna den om du vill ha en fylligare bild av hur det gick till när Westerblom kom till Spillersboda.

Här finns en sida med gamla tidningsklipp som rör Westerbloms.

/ Henrik Ismarker, maj 2021